klímatisztítás

radiátor tisztítás Budapesten és környékén

Budapest Kerepes Gödöllő

Miért nem fűt a radiátor?

A megszokottól eltérően magas fűtésszámla és a pár éve még komfortos, de mára már nehezen kifűthető lakás problémája, többnyire a karbantartás hiányára vezethető vissza. Mielőtt belevágunk a találgatásba, nézze meg, hogy milyen a radiátora? Teljesen hideg, miközben a fűtéscső forró, vagy felül meleg és alul hideg, esetleg egyenletesen meleg, de mégsem fűt rendesen?

Radiátor hőmérsékletek a kazán fajtája szerint:

  • A hagyományos, nyílt égésterű gázkazánok fűtési víz hőmérsékletét a kazánon lehet beállítani, általában 60-75°C az ajánlott.
  • A kondenzációs kazánok előremenő vízhőmérséklete sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek esetében, ezért a 30-40°C-os vízhez nagyobb radiátorokat használnak.
  • A távfűtést, a külső hőmérséklet függvényében állítják be, így a fűtéscsövek hőmérséklete 25 és 85°C között változhat.

Távfűtéses lakások radiátorai

A távfűtéses lakások radiátorának hőmérséklete első sorban a szolgáltatótól függ, aki az időjárás függvényében változtatja a víz hőmérsékletét, amit a fűtéscsövön tudunk ellenőrizni. A szolgáltató, folyamatosan kezeli a fűtő vizet, iszapleválasztók tisztítják és korrózió gátló adalékokat is adnak hozzá, így távfűtés egyik előnye az, hogy ezekkel nem kell bajlódni.
Abban az esetben, ha a fűtéscső és a radiátor egyaránt folyamatosan meleg, de a lakás mégis hideg marad, két lehetőség van:

  • Kicsi a radiátor.
    Jellemzően a ház szélső lakásainál fordul elő, hogy a nagyobb hőveszteség miatt, nagyobb hőleadó felületre van szükség, ezért le kell cserélni a radiátort egy nagyobbra. A nagyobb radiátor nem feltétlenül jelent hosszabb radiátort, lehet magasabb és lehet 1, 2 és 3 lapos, tehát vastagabb. A radiátorok vastagságát a 11k, 22k és 33k jelölésekkel különböztetik meg.
  • Koszos a radiátor.
    Eltömődtek radiátor lapjai között lévő konvektorlemezek, ezért megszűnt, vagy lecsökkent a levegő cirkulációja. Egyszerűen ki kell tisztíttatni a radiátort.
Radiátor tisztítás

Levegős a fűtés rendszer?

Ha a fűtési rendszerbe levegő kerül, az akadályozhatja a meleg víz keringetését, ezért ezt időnként érdemes ellenőrizni. A radiátorokat egyesével lehet légteleníteni a képen látható kis kulcs segítségével, ezen kívül a fűtési rendszer legmagasabb pontján, vagy esetleg több helyen is vannak légtelenítő szelepek. Radiátorkulcsot víz, gáz, fűtés, szerelvény boltokban vásárolhat kb. 200Ft.

A radiátorkulcs
A fűtés csövek légtelenítése radiátorkulcs segítségével.

Kevés a víz a fűtés rendszerben?

Ha van a kazán környékén egy nyomásmérő óra, amin be van jelölve az ideális nyomás érték akkor ezt a hibát tudja ellenőrizni. A megoldás egyszerű, de ha még nem csinált ilyet, akkor érdemes egy fűtésszerelőre bízni és megkérni, hogy mutassa meg melyik csapokat kell megnyitni és mire kell figyelni.
A fűtési rendszer vízpótlása után, a már fent említett légtelenítési eljárást végig kell csinálni.

nyomásmérő óra
A fűtésrendszer nyomásának ellenőrzése.

Rossz a kazán beállítása?

Előfordulhat, hogy túl alacsonyra van állítva az előremenő víz hőmérséklete és így állandóan lekapcsol a kazán, még mielőtt felmelegednének a radiátorok. Miközben a termosztát folyamatosan azt mutatja, hogy megy a fűtés, a radiátorok csak langyosak maradnak.
Ha rosszul van beállítva kazán lángmagassága, akkor vagy nagyon megnő a fogyasztás, vagy lecsökken a teljesítménye. Az utóbbi esetben a radiátorok csak nagyon lassan melegszenek fel.
Ezeket a feladatokat érdemes egy olyan kazánszerelőre bízni, akinek az éves karbantartás alkalmával erre is kiterjed a figyelme.

szétszerelt kazán
Fég C24 cirkó burkolat nélkül.

Eliszapolódott a fűtés rendszer?

Tipikus tünete, ha a csövek és a radiátor teteje meleg a radiátor alja pedig hideg. A fűtés szerelő egy speciális géppel és vegyszerek segítségével ki tudja tisztítani a fűtéscsövekből és a radiátor belsejéből a lerakódott rozsdát és vízkövet. Ezt a módszert fűtési rendszer mosásnak hívják.
Az eliszapolódás megelőzhető, kimondottan fűtési rendszerekbe tölthető korrózió gátló folyadékkal, valamint a rendszerbe építhető mágneses és mechanikai szűrők együttes alkalmazásával.

Fűtési rendszer mosás miatt keresse partnerünket:

Fűtési rendszer mosás Budapesten

Koszos a radiátor?

Ha a radiátor alja és teteje is egyformán meleg mindenhol és a fenti hibákat is kizárhatja, még sincs olyan meleg a lakásban, mint amilyen pár évvel ezelőtt volt, akkor ki kell tisztítani a radiátorokat, mert a porcicák és pókhálók akadályozzák a levegő szabad áramlását a radiátor belsejében.

Leszereltem a radiátor tetején lévő rácsot, így hozzáférhetővé váltak a konvektor lemezek.
A radiátor belseje koszosan és radiátortisztítás után.

Már egy porszívózás is javíthat a radiátorok hőleadó képességén és kapható radiátor tisztító kefe is, de ezek csak fél megoldást jelentenek ahhoz képest, hogy régebben leszerelték a radiátorokat és kislagozták az udvaron.

Szerencsére ma már létezik olyan technológia, ami lehetővé teszi a radiátorok tisztítását leszerelés nélkül. Vegyszerrel és egy speciális kialakítású magas nyomású mosóval, úgy lehet a régimódi slagozásnál is hatékonyabban dolgozni, hogy közben a fal és a padló nem lesz vizes.

Az árak és az elérhetőségeink megtekintéséhez kattintson a képre:

Kattintson a képre