klímatisztítás

radiátor tisztítás Budapesten és környékén

Budapest Kerepes Gödöllő

Hogy tisztítsuk ki a radiátorokat?

A radiátor kitisztítására többféle módszert is használnak, a radiátortisztító kefe és a porszívó adapter viszonylag olcsó és könnyen beszerezhetőek, hátrányuk, hogy használatuk nagyon munkaigényes és a megtapadt szennyeződések ellen hatástalanok. A gőztisztító, már a zsíros lerakódások egy kis részét is képes leoldani, de egy füst szagú, vagy egy konyhai radiátorral szemben esélytelen. A jó vegyszer viszont, szó szerinti és átvitt értelemben is, egyaránt mindent megold, a víz pedig tisztára mos, ha megfelelő erővel párosul.

Az üvegmosóhoz hasonló hosszú tisztítóeszköz.
Radiátor tisztító kefék.

Mielőtt belevágunk a részletekbe, lássuk, hogy miért is ilyen bonyolult a radiátor belseje és mit nyerünk a tisztítással?

A lemezradiátorok belsejében található cikk-cakkot, konvektorlemeznek hívják. A konvektorlemez nagyobb hő leadó felületet biztosítva, megnöveli a radiátor teljesítményét, így nem kell nagy monstrumokat kerülgetnünk, hogy az egyre alacsonyabb vízhőfokkal dolgozó modern kazánokkal is komfortosan befűthessük a lakást. Ha a radiátor annyira elkoszolódik, hogy a konvektorlemezek között megszűnik a szabad légáramlás, a radiátor teljesítménye a felére is lecsökkenhet.

Akár 60%-kal is csökkenhet egy koszos radiátor teljesítménye.

A fűtési rendszer teljesítménye több dolog miatt is csökkenhet, erről ide kattintva olvashat:
Miért nem fűt a radiátor?

A radiátortisztító kefe

Az üvegmosóhoz hasonló, csak jóval hosszabb kefét, fentről lefelé, oda-vissza, minden egyes cikk-cakkon át kell járatni. Lefelé tolva, nyomja maga előtt a port, fölfelé húzva pedig fröcsköli a port, ahogy a sörtéi kipattannak a szűk lemeznyílásokból. Porszívó használata nélkül több kárt okoz, mint hasznot.

Dupla szárú radiátorkefe.
Bármit eladnak radiátorkefének.

A por és a pókhálók nagy részét ki tudja söpörni, kivéve, ha egy kicsit is zsírosak a belső felületek. A konyhai radiátorok belseje úgy ragad a zsírtól, mint a konyhaszekrény teteje. Ha viszont van ideje és türelme hozzá tegyen egy nagy tepsit a radiátor alá és meleg, mosogatószeres vízzel kombinálva használja, akkor a zsíros, kormos lerakódások nagyját ki lehet vele pucolni.

Minden radiátorba annyiszor kell beledugni a kefét, ahány centiméter széles. A 40 centis radiátorba negyvenszer, a 140 centis radiátorba száznegyvenszer.

A radiátor porszívózása

A porszívóra csatlakoztatható vékony kefés végű flexibilis csövet a keféhez hasonlóan, minden cikk-cakkba egyesével be kell gyömöszölni. A keféhez viszonyítva nagy előnye, hogy nem porol, viszont mivel kevésbé merev, csak lassabban lehet vele haladni. Sajnos az átmérője miatt muszáj leszedni hozzá a felső takaró rácsot és a keskenyebb kiosztású konvektorlemezek közé nem fér be.

A radiátor belsejében áramló levegő felszippantja a porcicákat, amik a radiátor alján összegyűlve, megakadályozzák a levegő szabad áramlását.

Ha csak a radiátor aljáról porszívózza le a porcicákat, már az is meglátszik a gázszámláján, de ez még csak a lehetőségek kezdete.

Kis nyilak mutatják a radiátor belsejében áramló levegő útját lentről felfelé.
A radiátor keringeti a szoba levegőjét.

Radiátortisztítás gőztisztító géppel

A gőztisztítók közvetlenül a célterületen fejtik ki a hatásukat és már 10-20cm távolságból is csekély a tisztító erejük. A radiátorok 60-80cm magasak, így legfeljebb csak a radiátorok tetejéről képes, a radiátor belsejébe lökdösni a szennyeződéseket.

A negyvenezer forintos Karcher gőztisztítótól, a legdrágább Lux gőztisztítóig mindent kipróbáltam, de sajnos egyik sem vált be erre a feladatra, még hossztoldó fej használatával sem.

A radiátor tetején lévő rács eltávolítása.

Ez a rács csupán esztétikai célokat szolgál, ha nincs rajta a radiátoron, az nem befolyásolja a működését. Ha csak a kefés módszert szeretné alkalmazni szárazon, akkor nem szükséges levenni a fölső rácsot, a kefe simán átmegy a vékonyka réseken.

A takaró rács két vége, többnyire a levehető oldalsó lemezek alá van rögzítve, vagy ritkábban hozzájuk van csavarozva. Az oldalsó takaró lemezek alulról kezdve kipattinthatóak, illetve egyes modelleknél, egy hat lap fejű 10-es csavarral vannak rögzítve a radiátortest aljához.

Hosszabb radiátoroknál, be szoktak rakni, akár több leszorítót is a takaró rács hosszában elosztva. Ez azért szükséges, hogy a hő tágulás miatt a hosszú rács ne hullámosodjon be. A leszorítókat, vagy oldal irányba eltolva, vagy egyszerűen felfelé feszítve lehet kipattintani a helyükről.

Professzionális megoldások a radiátorok tisztítására

Az alábbi módszerek szaktudást és speciális felszerelést igényelnek, ezért érdemes szakemberre bízni.

A hatékony tisztításnak három feltétele van:

  • Megfelelő vegyszer, ami feloldja a letapadt szennyeződést
  • Szükség van egy olyan erőre, ami a szennyeződést leszakítja a felületről
  • Végül le kell öblíteni a vegyszert és a koszt

A leszerelt radiátorok slagozása

Régebben a nagyon elkoszolódott lemezradiátorokat, csak úgy tudták kitisztítani, ha leszerelték és az udvaron kislagozták, szerencsésebb esetben vegyszeres kezelés után, magas nyomású mosóval kimosták. Ez a módszer nagyon alapos és lehetővé teszi a fűtési rendszerből összeszedett iszaplerakódások eltávolítását is. Hátránya, hogy rendkívül munkaigényes ezért nagyon drága. Ma már léteznek olyan speciális gépek, amik a fűtéscsövekből és a radiátorokból a rendszer megbontása nélkül is el tudják távolítani a korrózió okozta iszapot, sőt a továbbiakban meg is lehet előzni a belső korróziót. Ez a fűtési rendszer mosása.

Referencia kép az eredeti és a radiátortisztítás utáni állapotról.
A radiátor keringeti a szoba levegőjét.

Radiátormosás

A hideg, vagy már lehűlt radiátorokat, először vegyszerrel permetezzük be, majd a vegyszer hatóidejének kivárása után egy speciális kialakítású magas nyomású mosóval leborotváljuk a konvektorlemezek felületét. Rendkívül hatékony és relatív gyors módszer a radiátortisztításra. A zsíros, kormos lerakódásokat, a lakásfelújításból származó port és a nikotint is tökéletesen el lehet távolítani, még a sűrűbb fogazású radiátorok belsejéből is.

Az árak és az elérhetőségeink megtekintéséhez kattintson a képre:

Kattintson a képre